Com fer un curs i no morir en l’intent

Perdoneu que en el títol hagi parafrasejat una suposada pel·lícula que, sincerament, desconec. Però crec que aquest és el millor resum que se’n pot fer de tota l’experiència viscuda amb el curs. Per si algú no sap de què va el Curs de creació de materials docents, li recomano que faci una ullada als seus continguts aquí o realitzi un tomb per la tenda aquí mateix.

Tot va començar a principis del confinament, és clar! Feia mesos que tenia el Boli una mica aparcat i em rondava pel cap fer alguna cosa per a tornar-lo a la vida. Un dia, parlant del tema amb la meva amiga Alba, se’m va acudir que estaria bé fer un curs per ajudar els docents a crear recursos propis, bàsicament digitals tenint en compte les circumstàncies. A la meva escola havia notat molta inquietud en aquest aspecte i em va semblar que jo podria aportar alguna cosa. Fins aquell moment, tot era una idea. Però l’Alba em va acabar de convèncer dient: “Si tu crees un curs, jo el faig segur”.

Aquest és el banner del curs, fet amb Canva i Flaticon.

Així que, dit i fet. Tot i així, com que amb les videoconferències i les tasques en línia dels meus alumnes ja tenia bastanta feina, vaig preferir curar-me en salut i oferir el curs abans de tenir-lo fet. De fet, això és una tècnica de màrqueting molt utilitzada en productes digitals i t’estalvia dedicar moltes hores a un projecte que no tingui interès per al públic. Per tant, vaig crear una pàgina anomenada Curs, explicant per damunt els continguts i la metodologia. Vaig escollir una icona de Flaticon i vaig crear un bànner senzillet amb Canva, no tenia massa temps per a dedicar al disseny.

Amb Google Forms vaig crear un formulari per a que la gent s’hi apuntés. Per anunciar el curs, vaig enviar un e-mail als 1.800 subscriptors del blog. La idea era donar prioritat als subscriptors i, després, fer-ho públic a xarxes. L’expectativa era que s’hi apuntessin unes 30-50 persones, com a molt. El curs era gratis, cosa que sempre és un al·licient, però el Boli no tenia experiència en cursos.

En una hora ja hi havia 130 persones inscrites, l’endemà al matí eren 200, a la tarda 350,…

Al cap d’una hora d’enviar el mail, vaig mirar el formulari i ja hi havia 130 persones inscrites. A l’endemà al matí eren unes 200, a la tarda, 350,… La cosa no parava i ni tan sols havia fet un post a les xarxes socials. El hosting del Boli és el que és i tanta gent era una bogeria. Així que vaig decidir tancar el formulari quan s’arribés als 500 participants. Això va passar en 48 hores i vaig enviar el corresponent mail anunciant el tancament de les inscripcions. Però m’arribaven missatges i mails de gent que havia fet tard i estava interessada. Així que vaig crear un altre formulari per a que s’apuntessin a una futura segona edició.

Aspecte del mail al meu Apple Watch.

Jo ja estava “venent” una nova edició, però encara no tenia ni una ratlla escrita de la primera. Tot estava al meu cap, però per fer. Per sort, havia estat prudent i l’havia estructurat en quatre mòduls que s’anirien obrint setmana a setmana. Érem a dijous i el primer s’obria dilluns. Tenia per davant un llarg cap de setmana de confinament davant l’ordinador.

A més de crear el primer mòdul, tenia el problema d’obrir un espai dins el Boli on penjar els continguts com PDF, vídeos, arxius,… La meva primera idea va ser Moodle, un software de codi obert creat per a educació. Era ideal, així que vaig baixar-me el software i el vaig instal·lar. Tot anava de perles, fins que van aparèixer uns errors de codi. Després d’un dia sencer mirant vídeos tutorials de Youtube i blogs que oferien ajuda, vaig decidir tirar la tovallola per problemes tècnics. No tenia ni temps ni ànims de seguir provant. (NOTA: Si algú sap com instal·lar Moodle i em vol ajudar, li estaria molt agraïda! Em podeu escriure a hola@bolivermell.com! Gràcies!)

Vaig provar plugins de WordPress (petites extensions que et permeten ampliar funcions del blog). Eren plugins que imitaven les funcions de Moodle, però cap em va convèncer. Així que finalment vaig tirar per una cosa més segura, aprofitar el Boli blau i crear una pàgina com qualsevol altra. Això tenia desavantatges clars respecte a Moodle, però almenys era un entorn conegut i segur per a mi.

Vaig descartar Moodle per problemes tècnics. Si algú sap com instal·lar-lo i em vol donar un cop de mà que m’escrigui a hola@bolivermell.com!

Com que hi havia tanta gent apuntada, vaig descartar tutoritzar el curs (no podia corregir tantes tasques ni solucionar tots els dubtes). Com que la formació era gratuïta, vaig pensar que la gent ho entendria, i de fet, no he rebut cap queixa al respecte. Tot i així, una mica de feedback, encara que fos entre els participants, era necessari. Ho tenia clar: calia un fòrum. Buscant, buscant, vaig trobar el plugin gratuït wpForo que et creava un fòrum al mateix blog. Ja gairebé que ho tenia tot, menys el contingut de la formació!

Aquest és el plugin utilitzat per al curs.

No va ser fins dissabte que m’hi vaig poder posar. Tenia clar que el primer mòdul havia de ser una introducció, però també volia oferir alguna cosa pràctica i fàcilment aplicable a l’educació en línia. El temps corria per a tots i la necessitat premiava. Així que, a banda de fer una radiografia de recursos vaig introduir LiveWorksheets i PDFescape, dues webs molt útils per a crear fitxes interactives.

De PDFescape vaig aprofitar un tutorial de Youtube. En canvi, tenia clar que volia crear el meu tutorial de LiveWorksheets. Així que, mans a l’obra. Primer de tot, vaig crear un document Word que després convertiria en una fitxa interactiva de LiveWorksheets. El cansament acumulat, la pressa i la poca experiència em van jugar una mala passada i el vídeo va sortir una mica atropellat. Tota l’estona m’equivocava i havia de tornar a gravar algunes parts. L’edició va ser una mica caòtica amb tants talls. Tot i així, el resultat podia ser útil.

Portada d’un dels tutorials de la formació.

El Mòdul 2 va sortir una mica millor. El vídeo era sobre Canva (una eina que tinc molt apamada). Potser per això em vaig confiar una mica i algunes parts haurien pogut estar molt millor. En canvi, crec que el PDF va sortir prou eixerit. En el Mòdul 3 la cosa va anar molt més rodada, tot i la dificultat de crear dos tutorials, un per a Google Forms i un altre per a Flippity. A part del primer mòdul, va ser el que em va suposar més temps. El darrer, el Mòdul 4, em va semblar curt en contingut. La creació i edició de vídeo és un camp molt ample i només vaig poder fer un cop d’ull ràpid.

Ja havia finalitzat el curs, enviat el mail per avisar que s’acabava i era el moment de recollir els fruits. Evidentment, la intenció no era fer diners, però vaig pensar que estaria bé oferir la possibilitat de col·laborar econòmicament a qui volgués. Més quan, per al curs, havia fet una ampliació de la capacitat del Boli que m’havia costat uns 30 euros. Així que vaig envair un correu als participants de la primera edició (la segona ja estava a punt de caramel amb 200 inscrits, alguns eren subscriptors i altres eren followers del Boli a xarxes). Els hi oferia comprar el curs a la botiga pel preu estipulat (9,95 euros).

També tenien la possibilitat de triar un altre preu, el que ells consideressin. Així cadascú podia aportar el que cregués oportú. Als participants de la segona edició ja els vaig avisar que la formació s’oferia amb la fórmula taquilla inversa, on és l’usuari qui decideix el preu.

La resposta va ser positiva, tenint en compte que no hi havia cap obligació. Al final han fet alguna aportació econòmica un total de 17 persones. El curs ha estat valorat entre 2 i 15 euros. La majoria ha escollit els 9,95 euros recomanats. A tots vosaltres, només us puc dir gràcies, gràcies i gràcies! Cada cop que rebia encara que fos un parell d’eurets, m’alegràveu la tarda. No tant pels diners com per saber que una cosa que havia fet jo us havia estat útil. També he de dir que he rebut un bon grapat de mails donat-me les gràcies que també he agraït molt. Al final la felicitat la donen les petites coses com un agraïment en forma de pagament o de correu electrònic. Ara, si em deixeu triar què prefereixo,… 😉

El meu saldo de PayPal reflecteix els guanys del curs. Però jo he guanyat molt més i ha estat gràcies a tots els que hi heu participat. A partir d’ara, la formació passarà a ser de pagament i estarà sempre disponible. Aquí teniu la web de presentació. Si us interessa o sabeu d’algú que li pugui interessar, ja ho sabeu!

Qui sap si la creació d’aquest curs obre la porta a una nova aventura empresarial! Sincerament, la majoria de cursos de formació del professorat acostumen a decebre’m per la poca aplicació pràctica que tenen. Potser hi ha un nínxol de mercat en crear cursos pràctics i aplicables a l’aula, virtual o real. Haurem de seguir treballant-hi! Una segona part del curs ampliant continguts per al setembre? 😉 Si hi esteu interessats, escriviu-me un comentari a sota!

Salutacions i bon estiu a tots i totes!

Namasté!

ACTUALITZACIÓ: A les 15:53 hores del 29 de juny de 2020 els ingressos del curs han augmentat a 207,20 euros. Gràcies! 😀

8 thoughts on “Com fer un curs i no morir en l’intent

 1. Benvolguda Senyoreta Rosa,
  jo he fet el curs…bé, he intentat fer-lo però si que l’he seguit i estic encantada amb ell!
  Gràcies a tu, i a la teva amiga Alba, per haver realitzat aquesta aventura!
  El curs m’ha semblat molt interessant i molt pràctic…perfecte de durada i de continguts. Crec que t’has d’animar a fer-ne més, ja que compartir coneixements així és fantástic.
  Jo no sóc docent, però per la meva feina és totalment aplicable el que he après.
  El més bo de tot…és que no sabia que jo coneixia a la Senyoreta Rosa fins després de fer el pagament (que paypal em va xivar el nom complet)….ves quines coses té la vida eh?
  Moltes gracies de nou!

  1. Benvolguda Ro!
   Gràcies per animar-me tant! Amb tant bon feedback, potser sí que acabo creant més cursos. De fet, molts continguts s’han quedat fora i podrien formar part d’una segona part. Me n’alegro que hagis aprofitat el curs i que coneguis la meva identitat secreta 😉

   Una abraçada!

 2. Bon dia! A mi també m’agradaria un segon curs al setembre. Si es fes m’hi apunto segur!
  Bon estiu!

 3. Jo he hagut d’esperar a l’estiu per poder-lo fer… així que en breu descobriré aquest curs que té tan bona pinta!

 4. Bon dia!

  Els curs ha estat genial! Jo m’apuntaria a una segona part al setembre segur! I si hi hagués més cursos també hi faria una ullada, és clar.

  Moltes gràcies per tot!

 5. Hola Senyoreta Rosa, voldria saber si tornarà a fer la primera edició d’aquest curs que sembla tant interessant i m’he perdut. Si fos així estaria interessada en inscriure’m.
  Moltes gràcies,
  Vanessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.